Historiek


1924 - 2010Hoe het begon.

In 1925 waren er in Mol enkele hevige voetballiefhebbers die vonden dat hun voetbalploeg een stamnummer moest hebben in de grote Bond.

In februari 1925 schreven zij daarom een brief naar Brussel om dit stamnummer aan te vragen. En ja hoor, Brussel stemde toe en de mannen van Mol kregen een proeftijd van 1 jaar. Deze proeftijd diende om hun waardigheid en de ernst van de aanvraag te bewijzen.

In februari 1926 was het dan zover. Mol kreeg als stamnummer 852 en startte onder het voorzitterschap van Alfons De Clercq, advocaat en ere-vrederechter te Turnhout.

De kleuren van de gemeente Mol, rood en geel, werden de clubkleuren en het terrein lag aan de Turnhoutsebaan.

De verhuis naar de Kapellestraat gebeurde in 1929. FC Mol Sport speelde toen in 3de gewestelijke afdeling.

In 1940 nam het bestuur het initiatief om met jeugdelftallen te starten. Kadetten en scholieren zagen het levenslicht. Andere clubs volgden al snel dit voorbeeld en zo konden niet-officiële tornooien georganiseerd worden.

Kampioen in 1ste gewestelijk en doorstoten naar bevordering. Nu lijkt dit een sprookje, maar in 1944 was dit realiteit. En bevordering vraagt uiteraard om iets extra’s. FC Mol bouwde, aan de Groene Weg een schitterend stadion met 500 zitplaatsen met daaronder moderne kleedkamers en een heuse vergaderzaal. Voor die tijd een echte voetbaltempel. Ook Wezel bouwde in die periode een haast identieke tribune.

Met een dergelijke voetbaltempel moest Mol wel vooruit. Met het behalen van de kampioenstitel in bevordering B werd het onmogelijke waargemaakt. Mol promoveerde naar ‘Eerste afdeling’. Eerste afdeling was toen gelijkgeschakeld met onze huidige tweede klasse. Na 2 jaar ‘Eerste afdeling’ moest Mol noodgedwongen terugkeren naar Bevordering.

Op 25 juli 1953 werd de feitelijke vereniging FC Mol een vzw. Op die manier werd de werking meer gestructureerd en voldeed Mol aan alle eisen van de wetgever.

Bevordering was maar niks voor Mol. In 1955 stootte Mol opnieuw door naar 3de klasse. Mol zou er blijven tot 1957.

Tot in 1976 hield FC Mol stevig stand. Het voetbalde toen, na degradatie uit bevordering, in 1ste provinciale.

Vanaf 1976 mocht FC Mol de titel Koninklijke voeren. Voortaan was het K.F.C. Mol Sport. Of het met dit Koninklijke te maken had, weten we niet, maar vanaf 1976 was het voor Mol erg moeilijk om zich staande te houden in de snelveranderende voetbalwereld.

Met een jojo-beweging belandde kfc Mol in 1984, 1989 en in 2006 in 4de provinciale. Steeds was er evenwel voldoende veerkracht aanwezig om terug te vechten.Dit was ook het geval in het seizoen 2006 – 2007. Met 74 punten was kfc Mol de verdiende kampioen in 4de provinciale en dwong het de promotie naar 3de provinciale af.In het seizoen 2007 – 2008 werd de sportieve lijn doorgetrokken. KFC Mol versierde een ticket voor de eindronde maar kon de promotie niet in de wacht slepen. Maar uitstel bleek geen afstel.In het seizoen 2008 – 2009 stond kfc Mol ¾ van het seizoen aan de leiding. De kampioenstitel was dan ook ruim verdiend. De gedroomde opstap naar 2de provinciale was een feit. Ezaart, Balen, RH Sportief, here we come.

KFC Mol begon het seizoen 2009 – 2010 met ambitie. Vooreerst een halt toeroepen aan de jojo-beweging en vervolgens een meerwaarde betekenen voor 2de provinciale.De kern van de voorbije jaren werd grotendeels behouden. De hoofdtrainer bleef, de hulptrainer was nieuw.In de jeugd werd geoogst. Twee waardevolle jeugdspelers zetten de stap van de scholieren naar senioren, net als enkele beloftevolle junioren. Opnieuw werd er fors geïnvesteerd in jeugdopleiding.Het B-terrein kreeg een automatisch sproeisysteem en het trainingsveld komt voor tien jaar onder het volledig beheer van kfc Mol. De website werd volwassen en het intern tv-circuit werd verder uitgebreid met een beamer en een geluidsinstallatie.

Ondanks een schitterende voorbereiding, waar we een ticket verdienden voor de beker van België, bleek kfc Mol in de competitie een maatje te klein. Als ploeg kwamen we te kort en de sterkhouders speelden onder hun niveau. Met nog geen 20 punten werden we terug naar 3de provinciale gestuurd.

KFC Mol 2010 – 2011Terug naar 3de provinciale. Maar voor het zo ver was mochten we aantreden in de beker van België. Hier speelden we een prachtige campagne. En pas in de 3de ronde werden we door Bièvre, een 1ste provincialer, uitgeschakeld. En zelfs in die wedstrijd hadden we uitzicht op winst.

KFC Mol start dit seizoen in 3de provinciale met een fors vernieuwde en verjongde ploeg. Na het mistasten in 2de werd gestript tot op de fundamenten en bouwen we terug op. Opnieuw moet er een sterke basis komen vooraleer we weer hogerop durven kijken. Met een nieuwe trainer en hulptrainer beginnen we vol goeie moed aan het nieuwe seizoen.

Voor kfc Mol,
Rik Geyzen Voorzitter